Ett bananskal i kombination med kontakter
Sara Arons är 33 år och arbetar som informationschef vid Länsstyrelsen i Uppsala län. Hon har tidigare varit verkställande direktör för Drivhuset i Uppsala och Förste kurator vid Västmanlands-Dala nation.
Vad läste du på universitetet?
Naturvetarprogrammet med inriktning mot biologi, media- och kommunikationsvetenskap och praktisk svenska.
Hade först tänkt läsa bara A-kursen i praktisk svenska men tyckte att det var så roligt att det blev B-kursen också.
Varför valde du att läsa svenska?
Jag har alltid varit intresserad av svenska och såg det som ett naturligt komplement till media- och kommunikationsvetenskap. Hade först tänkt läsa bara A-kursen i praktisk svenska men tyckte att det var så roligt att det blev B-kursen också.
Hade du en tydlig plan för vad du ville jobba med när du pluggade?
Nej, det hade jag inte.
Vad önskar du att du hade vetat när du själv pluggade?
Att jag hade förstått värdet av mina engagemang vid sidan om studierna. Jag hade ofta lite dåligt samvete för att jag tyckte att jag inte studerade tillräckligt utan höll på med annat istället. Men nu har det visat sig att det inte är antalet VG utan de andra sakerna jag gjorde som har gjort att det går bra för mig.
Det var lite av ett bananskal i kombination med kontakter.
Var det lätt eller svårt att få det första jobbet efter examen?
Det var ganska lätt, det var lite av ett bananskal i kombination med kontakter.
Hur har vägen sett ut fram dit där du är idag?
Direkt efter studierna i svenska var jag Förste kurator på Västmanlands-Dala nation. Via kontakter fick jag sen jobb som vd för Drivhuset i Uppsala där jag arbetade i sju år och byggde upp den verksamheten. Sen sökte jag en utlyst tjänst som informationschef på Länsstyrelsen i Uppsala län och fick jobbet.
Vad gör du konkret i ditt jobb?
Mycket av tiden går som vanligt i arbetslivet åt till möten, koordinering, administration, planering men jag gör också en del operativa saker, skriver pressmeddelanden och planer, ordnar möten och konferenser, hanterar olika typer av mediafrågor osv. Jag är Länsstyrelsens första informationschef så ganska mycket går ut på att utveckla olika typer av verksamhet.
Studierna i svenska har jag väldigt mycket praktisk nytta av.
Vilka kunskaper och färdigheter från studietiden har du mest nytta av i ditt jobb idag?
Helt klart nationsengagemanget och andra engagemang i studentvärlden. På nationen fick jag i olika sammanhang prova ledarskap, projektledning, att få ihop en grupp att arbeta åt samma håll. Studierna i svenska har jag också väldigt mycket praktisk nytta av.
Vad finns det för för- och nackdelar med ditt jobb tycker du?
Fördelarna är att det är så otroligt varierande och att jag lär mig så mycket om olika områden. Idag har jag till exempel jobbat med allt från planering av ett statsbesök till myggproblematiken i norra Uppland, kärnkraft, bostadsfrågor, upphandling av roll-ups och omvärldsbevakning i sociala medier. Det är också väldigt kul att jobba i en offentlig organisation och att hela tiden försöka skapa samhällsnytta.
Nackdelen med detta är möjligen att jag sällan hinner fokusera på någon fråga särskilt länge innan jag måste börja med nästa.
Vad är det allra roligaste?
Det är alla spännande och kunniga människor som jag får träffa – experter, företagare, politiker, diplomater, ideellt engagerade entusiaster av alla slag och drivna och kunniga tjänstemän i olika organisationer.
Och du måste såklart ha bra koll på språk och kommunikation.
Vilken typ av person passar för att göra det du gör?
Det underlättar om du är nyfiken, engagerad, utåtriktad, bra på att snabbt förstå ”poängen” och bygga relationer. I min roll är det också viktigare att kunna lite om många saker, snarare än att vara expert på några få saker. Och du måste såklart ha bra koll på språk och kommunikation.
Bästa tipsen till den som pluggar?
Engagera dig i en förening eller en nation och våga ta ansvar, det lär du dig jättemycket av. Eller testa att starta ett företag istället för att ta ett extrajobb. Våga också läsa lite olika saker, nischa inte in dig alltför mycket. Om du inte vill bli specialist, vill säga.
Bästa tipsen till den som precis har tagit examen?
Inventera dina nätverk och använd dina kontakter om du söker jobb. Eller testa att starta eget. Jag uppskattar att jag fick börja att jobba i en liten organisation, då tvingades jag jobba med allt från IT-frågor till marknadsföring och ekonomi.
Bästa tipsen till den som vill jobba med samma sak som du gör?
Hitta ett forum där du skaffar dig mycket kontakter i olika delar av samhället. Se till att vara hyfsat allmänbildad inom olika områden och träna dig i att driva projekt och att leda människor och verksamheter.