Thierrys snabba väg från nybörjarsvenska till läkarsvenska
Våren 2017 intervjuade vi bland annat Thierry Nduwayezu från Burundi som då läste Introduktionskurs i svenska för studerande med utländsk förutbildning vid institutionen. Hösten 2018 är vi nyfikna på hur det har gått för Thierry, som hade högt satta mål för framtiden.
Hej igen, Thierry! Berätta – hur har det gått för dig med svenskan och målet att kunna jobba som läkare i Sverige?
Hej igen Cecilia! Det har gått bättre och bättre kan man säga! Nu har jag börjat plugga på Karolinska institutet, en kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen. Utbildningen pågår i två terminer under vilka man placeras på olika avdelningar för praktik (10 veckor per termin). För teoretiska moment träffas vi en gång i veckan.
Mitt nya mål är att plugga vidare och bli överläkare, docent, professor mm. ”Himlen är inte gränsen, sinnet är”.
Berätta om din väg fram till att kunna så bra svenska idag. Läste du fler kurser hos oss efter introduktionskursen?
Efter introduktionskursen sökte jag Behörighetsgivande kurs i svenska på Institutionen för nordiska språk och fick plats efter att ha blivit godkänd på inträdesprovet. Kursen var jättebra och jag fick möjlighet att lära mig svenska på högsta nivå. Efteråt började jag auskultera på Akademiska sjukhuset där jag kunde praktisera både svenska och samtal med patienter, något som har bidragit till att kunna kommunicera på ett bra sätt.
Jag trivdes bra när jag var student på Nordiska språk. Man jobbade hårt och resultaten blev strålande.
Vad i det svenska språket har varit svårast att lära sig? Lättast?
Förutom att det finns en del dialekter som är svåra att förstå är idiomatiska uttryck den svåraste delen, tycker jag. Att läsa och skriva har varit lättare för mig än att prata flytande, därför att jag valde att lägga mer fokus på den muntliga delen för att kunna klara svenska som andra språk.
Man blir ju aldrig helt fullärd i ett språk. Hur gör du för att fortsätta utvecklas i svenska?
Det som jag gör nu för att fortsätta utvecklas är att jag kommunicerar helst på svenska och läser bara svenska böcker. Om jag behöver kontakta någon kundtjänst eller myndighet föredrar jag att ringa dem i stället för att skicka ett mejl, allt för att utveckla min förmåga att kommunicera fritt och med flyt.
Jag hoppas att jag ska kunna skoja på svenska och göra mina medarbetare glada!
Vad tyckte du om att vara student på Institutionen för nordiska språk?
Jag trivdes bra när jag var student på Nordiska språk. Man jobbade hårt och resultaten blev strålande. Man hade svårt att känna igen sig när man jämförde sin nivå i början och i slutet av kursen. Det var fantastiskt.
Vad vill du säga till den som funderar på att söka Introduktionskursen i svenska hos oss?
Jag skulle säga till den som funderar på att söka introkursen i svenska att inte tveka och göra det så fort som möjligt. Det är en utmärkt väg att utveckla svenskan i tal och skrift, särskilt för den som funderar på att läsa vidare på universitetet. En bra grund på svenska ger trygghet och är nyckeln till framgång i det här samhället.
Du är ju på god väg att uppfylla målen du hade våren 2017. Har du några nya mål för framtiden?
Mitt nya mål är att plugga vidare och bli överläkare, docent, professor mm. ’’Himlen är inte gränsen, sinnet är.’’
En bra grund på svenska ger trygghet och är nyckeln till framgång i det här samhället.
Vad gör du om tio år, och hur bra kommer du att vara på svenska då?
Om tio år hoppas jag att jag ska vara färdig med specialistutbildning och forskning. Sen ska jag åka runt i världen som volontär för att kunna hjälpa dem som inte har råd eller tillgång till sjukvård.
Svenskan då …? Om tio år ska jag göra mindre fel i grammatiken och ska ha bättre uttal. Framför allt hoppas jag att jag ska kunna skoja på svenska och göra mina medarbetare glada!